Om jag räknar efter så är det bara ett halvt år sedan augusti – september. Då skördade jag det som nu finns kvar i skafferiet, kyl och frys. Det kommer även att räcka ett halvt år till! Odlingssäsongen här i norr startar i april. I maj brukar sådden vara avklarat – inklusive förkultivering av frostkänsliga grönsaker. Sedan plantering kring midsommar, och eventuell ogräsrensning. Redan till midsommar finns primörer!!

Under juli är det vattning som gäller och luckring av jorden. Då börjar bärskörden, de första grönsakerna blir skördeklara. Augusti mognar det för fullt, september ska var skördemånad.

I mitt skafferi finns potatis, morötter, palsternackor, jordärtskockor, lök! Samt årets mjölksyrade inläggningar (rödbetor, morötter och surkål. I mitt uterum finns ännu fräsch grönkål som sträcker på sig och växer i vårljuset. I de krukor som jag använde till grönkålsstånd tidigare har jag sådd smörgåskrasse och rucola.

I kylen finns bara det som behöver minimal differens i kyltemperatur, mitt kallskafferi inomhus är fantastisk kall fram till april.Frysen är fylld med egna bär som är till smoothi varje morgon: jordgubbar, smultron, havtorn, krusbär, svarta vinbär, fryst flädersaft. Vilken lyx! Dessutom några lådor fulla med olika sorters bönor från trädgården, sockerärtor, spenat, mangold mm.       Förutom mycket annat gott!

Bra med lite inventering! Att ha överblick så jag vet hur jag ska hushålla de närmaste 6 månader.
odlingssäsongen, surkål, sådd,
 
 

Häromdagen kliade som mest i mina gröna fingrar. Då stoppade jag ner två pumpafröer i en kruka med jord, bara för att kolla om var dugliga…. Dessa har legat framme en skål i minst två år, helt öppet – och kraften finns kvar. Det är så mäktigt att se hur de första hjärtbladen bryter igenom, hur de sträcker sig och är gröna efter ett dygn!! Växtkraft i det späda!!!

Under vår och försommar hinner man inte vara såååå nära eftersom det är så många spirande skott, då är det bara att hinna sköta allt. Ska nu även göra groningsPROV med morotsfröna, har fått olika frösorter som min kompis kom med, dock ett utgånget datum sedan tio år.

Om jag sår tjugo fröer av varje för bedöma om de har kraften kvar. Då vet jag hur de ska förbrukas: så lagom glest (ett och ett), eller ’tjockt’ för att ha kvar glädje av de numera sällsynta sorterna. Vid bra förvaring håller fröer i många år! Då blir det lönt att köpa yrkesodlarfröer i större volym för att få hyfsat pris. Att välja ut nya fröer inför trädgårdssäsongen är som att köpa sig vinstlotter! Tanken på vilken glädje storvinsten ska ge. Många blir beskvikna då det istället blir ogräs, som inte hinns…..

Jag har inte de bekymren. Jag vet att tajma både förarbete, sådd och skötsel i tidigt stadium så småplant slipper stress, inte lätt att vara PREMATUR! (plantstress: för lite ljus, temperaturvariation, för torrt, för trångt, ingen plats för rötterna, konkurrens, för lite eller för stark näring)

Nu ska jag mumsa i mig pumpaskottens klorofyll. Fler pumpafröer sår jag först i mitten av maj, en planta per kruka. De kan sättas på komposthögen när risk för nattfrost är över någon gång före midsommar. Under augusti och september växer rankorna så det knakar! Ett enda frö kan ge flera kilos skörd, vill säga OM kommande sommar blir bra!
 
19 Februari - ännu allt för tidigt att förbereda odlingssäsongen mer än så här
'Claras underbara', FRÖER, hjärtblad, prematurplanta, provsådd, pumpafrö, vinstlott, yrkesodlarföer,
 

I söndags träffades ’biodlorskor’ som ville bli inspirerat av varandra. Någon behövde fixa datum, lokal och lite förberedelser, inbjudan spreds via webben och så var vi igång. När kvinnor diskuterar försöker vi att hitta den gemensamma nämnaren: vad skulle vi göra och hur drar vi nytta av våra kunskaper och kontakter.

Vi kände på kvaliteten av tiotal olika oljor och bivax för att se lämplighet för diverse produkter. Denna gång tillverkade vi olika massagekakor, av lättsmälta oljor o fetter samt bivax och passande eteriska oljor. Det gick fort med rätt teknik och de olika kakorna fördelades för att prova dem hemma. Gemensamt ska vi nu beställa lämpliga förpackningar och då komma åt bra pris och leveranskostnad.

Allt gav mersmak, så vi bokade in ny träff – nu vet vi att handsalva och Lipp-cerat står på nästa dagordning. Istället för att var och en står med sitt själv kan vi inspirera och dela med oss och på köpet får vi ett bredare sortiment att bjuda våra privata kunder. Vi har mycket att lära av varandra!
Kvinnor tillsammans,
Jag skulle vilja hitta några fler personer som har samma inriktning och också har egna kreativa förmågor - för att skapa 'egenlönad' inkomst genom kooperativt företagande. Det är nog så svårt att ENSAMt klara ett företagande som åtminstone ger levebröd för dagen. Tillsammans, med inspiration från andra, kan man bättre undersöka och utvärdera olika uppslag. En gemensam nämnare bör man har och vilja sträva åt samma håll. Bli konkret vilka kunder man vill attrahera som ska ge företaget inkomster....... 

För egen del hoppas jag att hitta FLER för ett turistprojekt, dvs. när besöknäringen kommer att öka avsevärd då UMEÅ 2014 blir Kulturhuvudstadsåret. Tror att det finns flera hållbara uppslag...

Min inriktning är EKOLOGI, NATURUPPLEVELSER, ODLING, NATURSLÖJD. MAT/CAFE, TRÄDGÅRD/ODLING, KRETSLOPP, AVKOPPLING, NYTT-AV-GAMMALT, KULTUR , MÅBRA  ....... kan fylla på mer senare 
Vill du tanke'streama' så mejla [email protected]
ENSAMt, Kooperativt företagande, Samarbete, Tankestreama,
  Minus 22, nästa dag är det bara minus tre. Åter blåsigt och kylslaget, sedan blia. Ser till att ha ett förråd med ved inom räckhåll. Viktig med mysbrasa, med följande gosiga i kaminenvärmen. Så nästa dag idel solsken, NU värmer den!  Vill redan sitta ute med lite täcken över bara för att ta emot SOL. 
En promenad i kylan känns ibland som öppning mot hälsokrångel: blåsten rakt in i kapuschongen, på med sjalen, av med sjalen då det känns svettigt, immigt osv. Glömde ta på ullkallingar och bomullen närmast kroppen känns tyvärr kyligt. 
Det är just den lilla obehagskänslan som kan infinna sig, obekvämt sväljande som påminner att detta kan bli början av en förkylning om jag inte sätter fart EMOT. Först en tesked honung. Sedan får jag matlust och nu vill jag få styrkan åter: chilli, ingefära, och VITLÖK. Nu ska det bara MYCKET av denna kryddning, ju mer dess bättre. Fräst i god olja, passar detta till så mycket, en oslagbar aptitretare! 
Min sista vitlöksfläta, som reserv har jag en liten burk mjölksyrade vitlökar, de håller sig bra och smakar fantastiskt - nästan som godis utan att få den speciella inte alltid behagliga eftersmaken av färsk vitlök.  
'Årets lök' sattes i september i fjol och de spirar redan i april.Jag valde en plats dit solen kom första att tina snön och jord. Vitlöken växer  bra när allt annat ännu inte kommit igång.
 
 
Förkylning, HONUNG toddy boosta lokalproducerad, Vitlök,

Vår del av Sverige! Där luften känns ren, snön är vit , redan nu känns dagarna så mycket ljusare – tackar snön för det!

Igår berättade Po Tidholm om det som han författat i sin bok med titeln Norrland. Hur intressant som helst! Han visade på en historisk och nutida politiskt förvrängning som gynnat utvecklingen  STORstaaan, numera utländska stor-aktieägare från gruvbolagen, aktiebolagen inom energi och skog-/pappersnäringen. Avkastningsregleringar m.m. som inte gynnar de boende i Norrland alls!

Och hur exotiskt pittoreskt vår landsdel visas upp för/av besöksnäringen trots storskaligt lurendrejeriet! Den boken ska jag ta till mig, den kommer ge ’råg i rygg’ att leva här och nu!