http://www.underbaraclaras.com/     bloggen är en bra tankeställare! Bra om alla får lite mer kunskap vad vi väljer att omge oss med. Och kan få i oss! Det är då vi kan ta skada.

Dels med maten, dels med luftburna kemikalier. Att små barn gärna stoppar i mun – vad det än är plast eller kulörmålade leksaker, eller då de gosar sig i föräldrars klädesplagg. Även här bidras till cocktailen! Hur många moderna klädesplagg består av ekologisk – hållbar naturmaterial? (certifierat!!!?)

Dammet – det är ju mestadels fiber från våra kläder då dessa nöts. Dagens tekoindustri levererar nästan bara plagg som håller formen efter några tvättar, hur försiktiga vi än tvättar. Korta fiber och med mycket preparering. Hål i sockor är inte lönt att laga, nästa…. Om man inte vill betala för kvalitet, men då måste det KOSTA!

Eftersom allt är såååå billigt ( o dessutom har en osynlig baksida med produktionsförhållanden som ingen skulle godkänna för egen del) fortsätter vi med slit och släng, lockas in i rea’n för att fynda.
Allt som väcker uppmärksamhet för detta är rätt !
'Claras underbara', Kvalitet,
FRÖjdER
Dagar blir ljusare, ljuset 'växer'. Allt vill bli …… mer

Den nya frökatalogen ligger framme. Jag fantiserar om sommar, och hur det VÄXER!
 
Det är hela vitsen - att se utvecklingen!!! Från det torra fröet, de spirande groddar, ömtåliga småplant, ståtlig grönska, bedårande blomning och sedan skörd! Vilken process!

Det är lätt att bli förförd att se prakten på fröpåsen eller katalogens bilder, och att hoppa över verkligheten – dvs allt arbete och omsorg som självklart kräver sin tid och ett engagemang. All planering innan: urval, inköp, förkultivering, arbete med jorden, med småplant, med sådd i det välgödslade och krattade landet…. Hoppsan – då är det långt fram i maj månad. Jordens bördighet visar sig  att ävenogräsen trivs- Men vi får välja vem som ska få breda ut sig! Den explosionen av VÄXTkraft under maj och juni ser jag främst emot, allt som kommer sedan är bara belöning.
Men ändå är det för tidigt. Under februari ska jag planera…. bara tänka framåt 

Kanske kolla groningsförmåga i de gamla fröer. Bara se de spirar! Då vet jag om de kan sås glest, eller tätt, eller nya frön ska köpas.

Ännu är det för få timmar med tillräckligt dagsljus, först i början av mars ska pelargonier och andra krukväxter planteras om, växa med hjälp av dagsljus på fönsterbänken. Att odla i konstgjort växtbelysning är inget för mig, därför har jag inget växthus.
FRÖER, frökatalog förkultivering växtkraft groningsförmåga spira,
Så många som är förkylda!!!    Mitt råd:  förbruka mer HONUNG!  Just där finns så mycket nytta i koncentrat! 
 
Varm dryck av ingefära, honung och citron är super. Vitsen är att få upp din egen kroppstemperatur en aning redan innan febern gör det . Feber är bara kroppens försvar vid infektion. Känner man minsta olust att kroppen visar tecken så booosta med en varm toddy sötat med honung.
 
Använd dig av lokalproducerad gooood honung!
 
 
HONUNG toddy boosta lokalproducerad,
 
 
 
 
 
 
 
  Ute är det minus 6 på skuggsidan. Solen skiner och jag har hängt ut tvätt för torkning! Det  fungerar! Och luktar gott då jag sniffar på örngotten. Fukten övergår snabbt till luften, vintertid kan det bli jobbigt att torka blöt tvätt energisnålt .... Jag undviker detta dagar under 10 minus, eftersom en ökat luftfuktighet avsätter sig på några fönster i min fastu. Det blir frostiga glasruter trots plusgrader inne. 'Offerglas' kallar jag detta, alla andra fönster är ju välisolerade. Jag vet åtminstone vart fukten söker sig helst. Fast helst skall tvätten torka ute!
 
 
energisnålt, vintertvätt,
 
...Alltid spännande med en runda på returmarknaden, secondhand eller ’Loppis’. Att ögna på gårdagens överkonsumtion…. så ofantligt mycket mer eller mindre begagnad det finns! Det är hippt att hitta där - så även att lämna… bli av med sitt nu obrukbara. Oftast är detta ’sociala företag’, de har stora lager och har anställda som behöver ’komma i arbete’, så kallat FASan 3, något regeringen gillar. ..
.
Ja, dessa VälGörenhetskoncerner kan ha nästan hur många personer som helst som ska jobba där för sitt ’socialbidrag’. Då behövs ingen anställda med vettig lön. Rätt eller fel? .
.
Att handla begagnad där blir egentligen en gåva till VGkoncern samtidigt som ett möte med de o-anställda, de som måste fynda. Tidigare fungerade cash till välgörenhetens insamlingsbössor (till välbehövliga hjälpinsatser). Idag köper vi istället avlagda ting. Inget fel med återbruk, ja - att ta tillvara är visst bra!!!  Så länge det handlar om kvalitet som håller ett varv till. Dock så mycket skräp samt också fläckigt, skamligt som ligger till återförsäljning! Hur mycket säljs verkligen av allt detta?
.
Och andra tycks ge sin ’välgörenhetsgåva’ då de lämnar ifrån sitt överflöd. Minns en herre som kom till Röda Korset med  julgåvan: en plastkasse full med fruns samlade stickprojekt som inte blev slutförda. ”Tackar” sa de
 
. Fler tankegångar kring sociala företag och Väl-gör-en-het ska följa!
Loppis, returmarknad, sociala företag, välgörenhet, överkonsumtion,