Trots vinterkyla har jag hittat några daggmaskar i min minikompost i mitt numera soluppvärmda uterum. Inomhus har jag tills nu haft tillgång till färsk grönkål i storkrukor hela vintern. Bladen skördade jag alltefter nerifrån, men nu är även den sista slut. Därefter har jag ryckt bort rot och stam och vid grävandet såg jag plötsligt ganska så feta daggmaskar som vaknat till liv nu när temperaturen är mer än bara några grader.
De senaste veckorna har jag finhackat köksavfall medels matberedaren och blandat upp med näringsfattig gamjord från krukväxterna. Efter vintervila behöver även maskarna lite gott att äta och blandningen verka uppskattas: med andra ord har jag redan en levande kompost inomhus. Har siktat små röda ungmaskar!!
Mitt köksavfall hamnar annars ute i en övertäckt låda, det fryser ihop och tinar inte förrän i mitten av maj. Här i Umetrakten ligger en halvmeter snö och än är inte vintern över. Därför känns det extra roligt att mata på maskkomposten inne och känna av spirande liv i jorden.
Otroligt skönt att slutskörda grönkålen i mitt inglasade uterum där vårdagar kan njutas i gassande sol eller mulna grådagar. Solen är nu så stark att det blir mycket varmt, rummet är inte längre helt utkylt. Men nätterna är ännu kalla, en fläkt med timer en gång i timmen får blanda luften. Har plockat bort fönsterisoleringen mot söder och rummet badar i ljus, på norrsidan får frigoliten vara kvar till efter påsk. Närmast kan jag redan skörda smörgåskrassen som jag sådde i en kruka där grönkål växte tidigare. Rucola är också på väg, kanske om två veckor-
På sensommaren grävde jag upp cirka 15 grönkålstånd och planterade de i större krukor, i baljor och hinkar där de snart fortsatte att växa. Hälften fick pryda husets skyddade entré innan frostattackerna krävde sen skörd, resten förvarade jag i kuvösen. Har alltså kontinuerligt kunnat njuta av färska grönkålskvistart! Inomhus fortsatte kålen att växa, dock mycket långsamt då det var mörkt och kallt. Toppade plantorna efter jul, då kom de små sidoskott.