mera smart

1kommentarer

Många kryddväxter är inte härdiga, d.v.s. att de inte klarar sig genom sin första vinter. Kan hända de befinner sig i dvala fram til dess att snön försvinner, när solen värmer jordytan så är ökar stressen för rotsystemet som då!inte kan försörja plantan med vatten, de dör av uttorkning. Här i Norrland är de få som inte klarar sig just mina mest eftertraktade: timjan, salvia, kyndel, mejram, etc. Persilja måste man ändå så varje år.
 
 
Förkultivering av kryddväxterna kräver mest tid, de växer långsamma och tar mycket plats och kräver uppmärksamhet. Flera kryddväxter är lämpliga att föröka från inköpta plantor. Odlingsföretaget använder bredsådd i krukor och resultatet är många taniga plant som tillsammans utgör en snabbvuxen grönska - dock med relativ lite smak.  Riktig arom, dvs. de eteriska oljor är resultat av värme och långsam tillväxt! Dessa krukor kan dock vara förutsättning för hållbarare liv.
Första steget är att toppa samtliga plantor försiktig så att ett bladpar återstår. Toppningen stimulerar rotsystemet att omedelbart sätta igång en omstrukturering: dels rotförgrening och en utveckling av nya gröna sidoskott. Den 'toppade' krukan får  ny jord i en större kruka, rötterna som varit pressade i den gamla krukan luckrats försiktig. Vattning!   Efter cirka en vecka har varje plantorna kommit igång igen och då delas hela krukan och 'skolas om'.
 
Jag räknar med att det blir minst 20 nya krukor av varje inköpt sort. De kraftigaste småplant används för att ge dem plats i var sin kruka där de får växa sig större. Jag spara minst fyra veckor från sådden och har kraftigare plantor  att hantera. Blir allt bra kan jag ändå
ge bort hälften!

1 kommentarer

Maria

22 Mar 2013 22:38

Bra tips! Har aldrig provat att ta sticklingar på det sättet av kryddplantor förut, bara planterat om och sådär. Tack!

Kommentera

Publiceras ej