Många kryddväxter är inte härdiga, d.v.s. att de inte klarar sig genom sin första vinter. Kan hända de befinner sig i dvala fram til dess att snön försvinner, när solen värmer jordytan så är ökar stressen för rotsystemet som då!inte kan försörja plantan med vatten, de dör av uttorkning. Här i Norrland är de få som inte klarar sig just mina mest eftertraktade: timjan, salvia, kyndel, mejram, etc. Persilja måste man ändå så varje år.
 
 
Förkultivering av kryddväxterna kräver mest tid, de växer långsamma och tar mycket plats och kräver uppmärksamhet. Flera kryddväxter är lämpliga att föröka från inköpta plantor. Odlingsföretaget använder bredsådd i krukor och resultatet är många taniga plant som tillsammans utgör en snabbvuxen grönska - dock med relativ lite smak.  Riktig arom, dvs. de eteriska oljor är resultat av värme och långsam tillväxt! Dessa krukor kan dock vara förutsättning för hållbarare liv.
Första steget är att toppa samtliga plantor försiktig så att ett bladpar återstår. Toppningen stimulerar rotsystemet att omedelbart sätta igång en omstrukturering: dels rotförgrening och en utveckling av nya gröna sidoskott. Den 'toppade' krukan får  ny jord i en större kruka, rötterna som varit pressade i den gamla krukan luckrats försiktig. Vattning!   Efter cirka en vecka har varje plantorna kommit igång igen och då delas hela krukan och 'skolas om'.
 
Jag räknar med att det blir minst 20 nya krukor av varje inköpt sort. De kraftigaste småplant används för att ge dem plats i var sin kruka där de får växa sig större. Jag spara minst fyra veckor från sådden och har kraftigare plantor  att hantera. Blir allt bra kan jag ändå
ge bort hälften!
 
 
 
 
Istället för att så frö och sedan passa - vattna- vänta - sköta - senare skola pytteplant kan man välja att sätta sticklingar av kryddväxter, eller dela på de tättsådda krukorna som finns i handeln. Utgår man från KRAVodlade kryddplant så har plantorna bättre förutsättningar att placeras om, rötterna är vana med organsik näring i mullrik jord. Dagens ex. är rosmarin. Växthusföretaget som säljer de just nu har satt sticklingar, en planta per kruka men redan kraftig tillväxt.
.
 
Jag toppade plantan rejält och fick sammanlagt 15 sticklingar ( led- och toppsticklingar). Fem stick i varje kruka efter jag vattnat upp jorden och tagit bort de flesta bladen. Har alltså även skördat färska blad att krydda maten med de närmaste dagar, eller så torkas de.
Krukorna med sticklingar har jag satt i plastpåse som extra skydd mot avdunstning. Bladen måste hålla sig saftspända kommande dagardaglig duschning vid soligt väder. De blir plant över om minst hälften klara rotningen, innan de ska planteras om i var sin kruka. moderplantan har också fått mer jord kring rötterna och komma växa till sig mycket bättre efter den hårda beskärningen.
 
 

Trots vinterkyla har jag hittat några daggmaskar i min minikompost i mitt numera soluppvärmda uterum. Inomhus har jag tills nu haft tillgång till färsk grönkål i storkrukor hela vintern. Bladen skördade jag alltefter nerifrån, men nu är även den sista slut. Därefter har jag ryckt bort rot och stam och vid grävandet såg jag plötsligt ganska så feta daggmaskar som vaknat till liv nu när temperaturen är mer än bara några grader.

De senaste veckorna har jag finhackat köksavfall medels matberedaren och blandat upp med näringsfattig gamjord från krukväxterna. Efter vintervila behöver även maskarna lite gott att äta och blandningen verka uppskattas: med andra ord har jag redan en levande kompost inomhus. Har siktat små röda ungmaskar!!

Mitt köksavfall hamnar annars ute i en övertäckt låda, det fryser ihop och tinar inte förrän i mitten av maj. Här i Umetrakten ligger en halvmeter snö och än är inte vintern över. Därför känns det extra roligt att mata på maskkomposten inne och känna av spirande liv i jorden.
 
         
     

Otroligt skönt att slutskörda grönkålen i mitt inglasade uterum där vårdagar kan njutas i gassande sol eller mulna grådagar. Solen är nu så stark att det blir mycket varmt, rummet är inte längre helt utkylt. Men nätterna är ännu kalla, en fläkt med timer en gång i timmen får blanda luften. Har plockat bort fönsterisoleringen mot söder och rummet badar i ljus, på norrsidan får frigoliten vara kvar till efter påsk. Närmast kan jag redan skörda smörgåskrassen som jag sådde i en kruka där grönkål växte tidigare. Rucola är också på väg, kanske om två veckor-

På sensommaren grävde jag upp cirka 15 grönkålstånd och planterade de i större krukor, i baljor och hinkar där de snart fortsatte att växa. Hälften fick pryda husets skyddade entré innan frostattackerna krävde sen skörd, resten förvarade jag i kuvösen. Har alltså kontinuerligt kunnat njuta av färska grönkålskvistart! Inomhus fortsatte kålen att växa, dock mycket långsamt då det var mörkt och kallt. Toppade plantorna efter jul, då kom de små sidoskott.
 
De sista två tappra grönkålsplantor var på väg att gå i blom nyss, men nu blir de äntligen säsongens sista sallad.
 
 
 
Mitt bästa recept är en grönkålssallad : finhacka bladen, ytterst lite dessing med något surt o sött (ex. vinäger o honung), obs. ingen olja, men rostade solrosfrö som ger stinget i denna supergoda sallad. Det kryllar av nyttighet!
 
Ett annat jättegod grönkålanvändning tillämpar jag kring jul. Då friteras grönkål – utan skaft- i het kokosolja så det blir frasigt, fettet får droppa av innan den kryddas lätt med en blandning finmald socker+saltblandning. SUPER
 
grönkål, friterad,