smart förökning

0kommentarer

 
 
 
 
Istället för att så frö och sedan passa - vattna- vänta - sköta - senare skola pytteplant kan man välja att sätta sticklingar av kryddväxter, eller dela på de tättsådda krukorna som finns i handeln. Utgår man från KRAVodlade kryddplant så har plantorna bättre förutsättningar att placeras om, rötterna är vana med organsik näring i mullrik jord. Dagens ex. är rosmarin. Växthusföretaget som säljer de just nu har satt sticklingar, en planta per kruka men redan kraftig tillväxt.
.
 
Jag toppade plantan rejält och fick sammanlagt 15 sticklingar ( led- och toppsticklingar). Fem stick i varje kruka efter jag vattnat upp jorden och tagit bort de flesta bladen. Har alltså även skördat färska blad att krydda maten med de närmaste dagar, eller så torkas de.
Krukorna med sticklingar har jag satt i plastpåse som extra skydd mot avdunstning. Bladen måste hålla sig saftspända kommande dagardaglig duschning vid soligt väder. De blir plant över om minst hälften klara rotningen, innan de ska planteras om i var sin kruka. moderplantan har också fått mer jord kring rötterna och komma växa till sig mycket bättre efter den hårda beskärningen.
 

Kommentera

Publiceras ej