Vårstädat i kuvösen

0kommentarer

 
         
     

Otroligt skönt att slutskörda grönkålen i mitt inglasade uterum där vårdagar kan njutas i gassande sol eller mulna grådagar. Solen är nu så stark att det blir mycket varmt, rummet är inte längre helt utkylt. Men nätterna är ännu kalla, en fläkt med timer en gång i timmen får blanda luften. Har plockat bort fönsterisoleringen mot söder och rummet badar i ljus, på norrsidan får frigoliten vara kvar till efter påsk. Närmast kan jag redan skörda smörgåskrassen som jag sådde i en kruka där grönkål växte tidigare. Rucola är också på väg, kanske om två veckor-

På sensommaren grävde jag upp cirka 15 grönkålstånd och planterade de i större krukor, i baljor och hinkar där de snart fortsatte att växa. Hälften fick pryda husets skyddade entré innan frostattackerna krävde sen skörd, resten förvarade jag i kuvösen. Har alltså kontinuerligt kunnat njuta av färska grönkålskvistart! Inomhus fortsatte kålen att växa, dock mycket långsamt då det var mörkt och kallt. Toppade plantorna efter jul, då kom de små sidoskott.
 
De sista två tappra grönkålsplantor var på väg att gå i blom nyss, men nu blir de äntligen säsongens sista sallad.
 
 
 
Mitt bästa recept är en grönkålssallad : finhacka bladen, ytterst lite dessing med något surt o sött (ex. vinäger o honung), obs. ingen olja, men rostade solrosfrö som ger stinget i denna supergoda sallad. Det kryllar av nyttighet!
 
Ett annat jättegod grönkålanvändning tillämpar jag kring jul. Då friteras grönkål – utan skaft- i het kokosolja så det blir frasigt, fettet får droppa av innan den kryddas lätt med en blandning finmald socker+saltblandning. SUPER
 
grönkål, friterad,

Kommentera

Publiceras ej